Egyptian Mau
Clasificarea rasei: pisici cu parul scurt
Tara de origine: Egipt/Italia
Speranta de viata: peste 15 ani
Descriere fizica generala:
Egyptian Mau este singura rasa de pisici cu picatele care a fost domesticita, celelalte pisici de acest tip fiind rezultatul incrucisarii selective a mai multo rase de pisici domestice si salbatice. Mau nu este la fel de substantiala ca British Shorthaire, dar este svelta ca Orientalele. Este o pisica de statura medie, cu muschi bine definiti, dand impresia unei pisici active si atletice. Capul are forma unui trunchi de piramida triunghiulara, purtand pe frunte desenul "M" tipic tabby. Nasul formeaza un mic unghi cu fruntea dar fara un stop evident. Urechile sunt bine dezvoltate, usor ascutite la varf si departate. Ochii sunt migdalati si mari. Gambele posterioare sunt mai lungi decat cele anterioare, iar labele sunt mici, ovale si delicate. Coada este de lungime medie. Blana este deasa, lucioasa si cu parul superficial de lungime medie. Parul este scurt, fin si matasos, colorat in pete dese negre dispuse regulat pe o blana cu desen tabby, inclusive pe abdomen, acestea din urma fiind numite "vest buttons", adica nasturi de la vesta.
Greutate: 2.5-5 kg
Hranire:
80 kcal/kg/zi. Nu sunt predispuse la obezitate si isi limiteaza singure cantitatea de hrana consumata.
Sanatate:
Nu prezinta probleme de sanatate specifice rasei. Dar... dupa varsta de opt ani este recomandat un control periodic la medicul veterinar, cel putin o data pe an, pentru verificarea dintilor si a bunei functionari a rinichilor si a ficatului.
Energie: ridicata
Compatibilitate cu alte pisici: ridicata
Compatibilitate cu alte animale: medie
Compatibilitate cu copiii: ridicata
Caracter si temperament:
Denumit "leopardul de salon", aceasta rasa este foarte agila, rapida, foarte activa si curioasa. In familie este sociabila, afectuoasa si jucausa, prefera jocul de-a vanatoarea si nu sta prea mult in brate. Are tendinta de a se atasa mai mult de o persoana anume. Neincrezatoare in persoanele straine, se ascunde la aparitia acestora. Este tacuta in general, miauna numai pentru a cere mancare. Compatibilitate foarte mare cu copiii si cu alte pisici. Masculul poate avea un character mai puternic si mai independent decat femela. Are un puternic simt al teritoriului. Poate trai si in apartament, insa are nevoie de spatiu sufficient pentru miscare; ideala ar fi o casa cu gradina.
Ingrijire:
Egyptian Mau nu necesita o ingrijre speciala, deoarece isi poate intretine si singura blana, dar pisica se va bucura de atentia acordata prin perierea cu o perie moale, ca parte a atentie pe care i-o acorda stapanul. Bla a trebuie sa fie matasoasa si fina, cu o stralucire metalica.
Istoric:
Poate fi considerate cea mai veche rasa existenta, fiind o descendenta directa a primelor pisici domesticite de catre om. Este prezenta in picture si in sculpturi considerate vestigii arheologice ale civilizatiei egiptene, incepand cu peste 5000 de ani in urma. Imaginea pisicii avea o semnificatie simbolica religioasa, fiind asociata cu diferite divinitati, atat masculine cat si feminine; de exemplu, cu Ra, zeul soarelui sau Bastet, zeita a fertilitatii (infatisata ca avand capul sau corpul intreg de pisica). In Egiptul Antic, cand cultul zeitei Bastet era la apogeu, la moartea pisicii stapanii acesteia isi radeau sprancenele in semn de doliu si duceau corpul imbalsamat al animalului in Bubastis, orasul zeitei Bastet. Dupa cel de-al doilea razboi mondial, printesa de origine rusa Natalia Trubetkaia primeste in dar trei astfel de pisici de la un demnitar egiptean. In 1953 printesa duce aceste pisici in Statele Unite, punand bazele unei crescatorii in care incepe selectia acestei rase, sub numele "Fatima". Aceste trei pisici sunt stramosii tuturor pisicilor din aceasta rasa din ziua de astazi.