Totul despre splenomegalie
Splenomegalia reprezinta marirea de volum a splinei, depasind limitele variatiilor fiziologice. Splina are o greutate medie de 180-250 g, mai mica la femeie si oamenii in varsta, decat la barbat, avand proprietatea fiziologica de a se destinde mult in cazul inmagazinarii de sange si de a se contracta, in cazul eforturilor sau al hemoragiilor mari.
Splenomegalia provoaca uneori o senzatie de greutate in hipocondrul stang (regiunea superioara stanga a abdomenului) si dureri. De asemenea, aceste modificari trebuie luate in calcul atunci cand nu este depistata cauza unei afectiuni, trebuie cautata cauza splenomegaliei. Splenomegalia poate fi cauzata de anumite boli precum: boli de sange, boli virale, boli hepatice, paraziti, bacterii, lipide, chisturi si tumori.
Diagnosticul de splenomegalie se realizeaza prin examene radiologice, punctie sternala, examenul sangelui, punctia splenica, probe hepatice etc. Tratamentul splenomegaliei depinde de boala care a provocat-o. In cazurile grave, cu cat prezentarea la medic se va face din vreme pentru precizarea diagnosticului, se poate evita scoaterea chirurgicala a splinei.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu